Automatické aktualizace Blenderu

Jsem velmi nepravidelný uživatel. Blendění mě baví, někdy mi vydrží na delší dobu, někdy Blender nespustím třeba i 2 měsíce. Sice průběžně sleduji změny, ale nestahuji průběžně.

Již jednou jsem se pokusil zautomatizovat aktualizace pomocí služby Microsoft Store. Funguje to, ale dost mi vadilo, že tato služba neumožňuje (nebo nevím jak) jednoduše umístit zástupce pro spuštění programu na plochu či panel aplikací. Dosáhl jsem toho tím, že jsem si vytvořil kopii ze start menu, ale ikona zástupce byla nějaká malá a navíc se mi přestala zobrazovat a byla nahrazena nějakou univerzální výchozí ikonou :(

Peripetie se zástupci při užívání MS Storu a zkušenost s několika málo hrami, které mám ve Steamu a jejichž ikony jsou na ploše mě vedly k tomu, že jsem pro instalaci vyzkoušel i tuto službu. Funguje to, ale můžete mít nainstalovanou pouze jedinou verzi...

Krátce a jednoduše – obě služby, MS Store a Valve Steam umožní nainstalovat Blender. Výhodou MS Storu je, že jsou v něm (v tuto chvíli) 2 samostatné položky (jedna pro LTS verzi a druhá pro aktuální verzi), avšak vytvoření ikony, případně "přišpendlení" zástupce na panel úloh je nevzhledné. Oproti tomu ve Valve Steamu je LTS verze dostupná přes jakési obskurní menu s výběrem betaverzí, nainstalovat lze pouze jednu verzi (buď LTS, libovolnou jinou konkrétní, nebo aktuální stabilní verzi), ale s plnohodnotnou ikonou a zástupci.

Nakonec jsem zůstal u Valve Steamu. Především proto, že mám Blender jako koníčka a raději využiji nové funkce, než abych měl stabilní produkční verzi pro dlouhodobý rozsáhlý projekt. Aktualizace probíhají v obou případech automaticky na pozadí, respektive podle nastavení uživatelem.