Blender 2.83 LTS je zde!

- Posted in Blender by - Permalink

Nová verze Blenderu 2.83 je čerstvě vydaná! Hurá, radujme se, atd. Co je na této verzi výjimečného je "LTS". A co že to "LTS" znamená?

Prostým překladem "Long Term Service/Support" dostaneme něco jako dlouhodobá služba si podpora. Fakticky to znamená, že verze 2.83 bude nadále udržovaná a opravovaná. Podle současného plánu je tato délka údržby stanovena na 2 roky.

Nadále se po jejím boku budou vyvíjet verze 2.90, 2.91,... 3.0, 3.1... Prostě další verze, které by měly být vydávané ve zhruba 3měsíčním cyklu. Cyklus vydávání LTS verzí je roční.

Takže každý rok se dočkáme nové LTS verze, která bude udržovaná a opravovaná po dobu 2 let. Spolu s úpravou plánu číslování verzí bude po čtvrt roce vydána další verze s číslem 2.90, čtvrt roku po ní 2.91, atd, až zhruba za rok vyjde verze 2.93 LTS a po ní bude následovat řada verzí 3.0x.

Co je tak skvělého na LTS verzích, když nové verze Blenderu vychází relativně často? No, ještě nedávno tomu tak nebývalo. Teprve s verzi 2.80 najeli vývojáři na pravidelné vydávání verzí po čtvrt roce, s tím, že je nějaký překryv aktuální beta verze a budoucí verze ve stádiu alfa. Co je však důležité a kvůli čemu LTS verze vznikají je, že pokud se má nějaký program dlouhodobě používat k produkční tvorbě, je nutné, aby použitá verze programu fungovala beze změn ideálně po celou dobu tvorby. Aby se umělcům neměnilo prostředí v průběhu práce, byl totožný formát souborů, stabilní sada funkcí, verze skriptovacího jazyka (zde Pythonu). A to jak z hlediska tvůrců uměleckého obsahu, tak i z hlediska vývojářů doplňků pro Blender.

Takže LTS verze jsou skvělá zpráva. můžete své výtvory rozpracovat ve verzi 2.83 LTS a ještě za dva roky je v této verzi budete moci udržovat či dokončovat. LTS verze bude funkčně zafixovaná a případné revize se budou týkat vlastně jenom oprav.